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Staff Interpretation: March 23, 2012 
Contact and Conditioning Activities Outside of the Playing Season (I) 

 

The academic and membership affairs staff determined that required conditioning activities 
outside the playing season may not include contact-related drills or activities (e.g., wrestling, 
combative activities, blocking drills). Further, the staff determined that the use of training or 
resistance sleds in required conditioning activities is permissible, provided such equipment is 

not related to the sport (e.g., blocking sleds in football).  

 
Question Regarding Proposal 2011-46-FCS, seven-on-seven competition. 

 
Question: When institution’s conduct their football camps on campus, is it still permissible for 
prospects to compete in seven-on-seven competition as part of the camp instructional              
activities? 

 
Answer: Institutional camps may continue to have competition. However, camps must also pro-
vide specialized instruction designed to improved overall skills, in addition to competition. 
Referenced Legislation: 13.12.1.1.2: Purposes of Camps or Clinics, Proposal 2011-46-FCS 
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Dead Period 

Contact Period Quiet Period 

 Evaluation Period

April 16—May 31 * 168 evaluation days (excluding Memorial Day 
and Sundays) selected at the discretion of the member institution 

and designated in writing in the office of the director of athletics. 

 
An authorized off-campus recruiter may use one evaluation to 

assess the prospect’s ability and one evaluation to assess the  

prospect’s academic qualifications during this evaluation period. If 
an institution’s coaching staff member conducts both an athletics 

and academic evaluation of the prospect on the same day during 

this evaluation period, the institution shall be charged with the use 
of an academics evaluation only and shall be permitted to conduct a 

second athletics evaluation of the prospect on a separate day during 

this evaluation period. Those days in April not designated for  
evaluation shall be considered a quiet period. 

Official Interpretation: March 25, 1992 
Spring Game at Conclusion of Spring Practice 

[Bylaw 17.9.6.4: Spring Practice] 

 
Spring game at conclusion of spring practice. An 

institution must include its one scrimmage or 
contest at the conclusion of spring practice as 
one of its 15 permissible postseason practices.  

Staff Interpretation: April 19, 1995 
Meals Incidental to Participation - Spring Football 

 

The legislative services staff confirmed that it 
is permissible for an institution to provide a 

student-athlete with a pregame or postgame 
meal or snack during the institution's annual 

spring football game, inasmuch as the meal or 
snack is incidental to participation.  
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P a g e  2  C o m p l i a n c e  M o n t h l y  

NCAA Division I institutions should note, pursuant to NCAA Bylaw 14.4.3.1.6, a student-athlete who is a member of the institu-

tion's football team must successfully complete at least nine semester hours or eight quarter hours of academic credit during the fall 

term and earn the NCAA Division I Academic Progress Rate (APR) eligibility point for the fall term in order to be eligible for all 

contests in the following playing season. If a football student-athlete fails to earn either the nine semester hours or eight quarter 

hours of academic credit or the APR eligibility point during the fall term, the student-athlete shall not be eligible to compete in the 

first four contests against outside competition in the following playing season. 

Such a student-athlete may regain eligibility to compete in the third and fourth contests of that season, provided he or she success-

fully completes at least 27 semester hours or 40 quarter hours of academic credit before the beginning of the next fall term. Further, 

one time during a student-athlete's five-year period of eligibility, a student-athlete who does not successfully complete at least nine 

semester hours or eight quarter hours of academic credit during the fall term or earn the APR eligibility point for the fall term may 

regain eligibility to compete in the first four contests against outside competition in the following playing season, provided he or 

she successfully completes at least 27 semester hours or 40 quarter hours of academic credit before the beginning of the next fall 

term. 

The following questions and answers are designed to assist the Division I membership with the application of this legislation. 

Question No. 1: If a student-athlete does not successfully complete the required nine semester or eight quarter hours and earn the 

APR eligibility point and does not regain eligibility for the following fall (or is ineligible for other reasons), does the ineligibility 

for competition in the first four contests carry over to the next season in which the student-athlete is eligible to compete at the same 

institution? 

Answer: No. 

Question No. 2: If a student-athlete does not successfully complete the required nine semester or eight quarter hours and earn the 

APR eligibility point, will the student-athlete be eligible to use the one-time transfer exception, if applicable, and be eligible for 

athletics aid in the first year at the time of transfer? 

Answer: Yes, provided the student-athlete meets all other eligibility requirements and received permission to contact. 

 

Question No. 3: Does the ineligibility for competition in the first four (or two) contests follow the student-athlete if he or she trans-

fers to another Division I institution? 

Answer: Yes. The student-athlete would not be eligible for the first four (or two) contests of the first playing season in which he or 

she is otherwise eligible for competition at the certifying institution. 

Question No. 4: Does the ineligibility for competition in the first four contests follow the student-athlete if he or she transfers to a 

Division II or Division III institution? 

Answer: No. 

Question No. 5: May summer school hours satisfy the nine semester hours or eight quarter hours requirement or the 27 semester 

hours or the 40 quarter hours requirement? 

Answer: Credit earned in the summer immediately after the applicable regular academic year may be used to satisfy the 27 semes-

ter hours or the 40 quarter hours requirement. For student-athletes in their first year of collegiate enrollment, summer hours earned 

immediately prior to initial collegiate enrollment may also be used to satisfy the 27 semester hours or the 40 quarter hours require-

ment. Similar to the application of the six credit-hour requirement for the fall term, only those hours earned during the fall regular 

academic term may satisfy the nine semester hours or eight quarter hours requirement. 

 

E d u c a t i o n a l  C o l u m n :  M a r c h  1 ,  2 0 1 2  
F a l l  T e r m  A c a d e m i c  R e q u i r e m e n t s  i n  F o o t b a l l  ( I )  
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P a g e  3  C o m p l i a n c e  M o n t h l y  

Question No. 6: May credit hours earned during the regular academic year in an interim term (intersession, mini or "J" term) com-

pleted before the beginning of the following term (spring semester or winter quarter) satisfy the nine semester hours or eight quar-

ter hours requirement and/or the 27 semester hours or the 40 quarter hours requirement? 

Answer: Credit hours earned during an interim term, either at the certifying institution or from another institution, may be used to 

satisfy the 27 semester hours or the 40 quarter hours requirement. Credit hours earned from another institution must be acceptable 

for degree credit at the certifying institution. However, hours earned during an interim term may not be used to satisfy the fall term 

nine semester hours or eight quarter hours requirement. 

Question No. 7: How are incomplete credit hours, nondegree applicable credit hours, remedial credit hours, credit hours earned 

while concurrently enrolled at another institution, etc. used for purposes of satisfying the nine semester hours or eight quarter hours 

requirement and 27 semester hours or 40 quarter hours requirement? 

Answer: All current legislation and interpretations that govern the application of credit hours for other progress-toward-degree 

credit-hours requirements apply. 

Question No. 8: How do the legislated exceptions to progress-toward-degree requirements apply for purposes of these require-

ments (e.g., missed term, medical absence)? 

Answer: There are no changes for the application of the legislated exceptions to progress-toward-degree requirements. Credit 

hours will continue to be prorated at nine hours per term of actual attendance. Please note the nine semester hours or eight quarter 

hours requirement is only applicable if a football student-athlete was enrolled as a full-time student during the fall term. 

Question No. 9: Does the legislation apply to student-athletes who were not members of the football team during the previous fall 

term? 

Answer: No, the legislation only applies to student-athletes who were on the football team during the applicable fall term. 

Question No. 10: What requirements must be met by a football student-athlete who is not included within the APR cohort for the 

fall term in order to be eligible for all contests in the following season? 

Answer: Such a student-athlete must successfully complete nine semester hours or eight quarter hours of academic credit require-

ment in the fall term to be eligible for all contests the following season. 

Question No. 11: Must the nine semester hours or eight quarter hours requirement and the 27 semester hours or 40 quarter hours 

requirement be degree applicable? 

Answer: Yes. 

Question No. 12: Is a student-athlete required to use the one-time exception on the first occasion he or she is ineligible for contests 

in the following fall term? 

Answer: No. 

Question No. 13: Is the one-time exception limited to one time during a student-athlete's five-year period of eligibility or is it lim-

ited to one time per institution? 

Answer: The one-time exception is limited to one time during a student-athlete's five-year period of eligibility. 

 

Question No. 14: Is a student-athlete required to earn nine semester hours or eight quarter hours in the fall term in order to be 

awarded the APR eligibility point? 

Answer: No. The student-athlete must earn at least six hours, rather than nine semester hours or eight quarter hours in the fall term, 

in addition to meeting all other institutional, conference and NCAA requirements in order to be awarded the APR eligibility point. 
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P a g e  4  C o m p l i a n c e  M o n t h l y  

Question No. 15: Once a student-athlete graduates or is seeking a second baccalaureate, is he or she required to earn nine semester 

hours or eight quarter hours and earn the APR eligibility point in the fall term in order to be eligible for all contests the following 

fall term? 

Answer: No. 

Question No. 16: If a student-athlete who fails to earn nine semester hours or eight quarter hours and/or the APR eligibility point 

in the fall term does not earn enough degree-applicable hours to meet the 27 semester hours or 40 quarter hours requirement to re-

gain eligibility for the first two contests the following fall term, what recourse is available to the student-athlete? 

Answer: The institution may submit a progress-toward-degree waiver on the student-athlete's behalf through AMA Online. 

Question No. 17: How is the APR eligibility point awarded for the spring term if a student-athlete is ineligible for two or four 

contests the following fall? 

Answer: An institution may award such a student-athlete the APR eligibility point for the spring term, provided the student-athlete 

is academically eligible to compete in the fall term. 

Question No. 18: May an institution cancel a football student-athlete's athletics aid after the fall term if he or she did not meet the 

requirements in Bylaw 14.4.3.1.6? 

Answer: No. It would not be permissible for the institution to cancel the student-athlete's athletics aid during the period of award 

since the student-athlete's eligibility for intercollegiate competition is not impacted until the following year. 

Question No. 19: Is a student-athlete subject to the four-contest restriction for the following fall term if he or she does not success-

fully complete nine semester hours or eight quarter hours of academic credit during the fall term but completes the courses neces-

sary to receive a baccalaureate degree from the institution prior to the start of the next fall term? 

Answer: No. 

Question No. 20: May a student-athlete who is in the final academic year (final two semesters or three quarters) of his or her desig-

nated degree program use credit hours acceptable toward any of the institution's degree programs to satisfy the nine semester hours 

or eight quarter hours requirement? 

Answer: Yes, provided the institution certifies that the student-athlete is enrolled in courses necessary to complete degree require-

ments at the end of the two semesters or three quarters. Thereafter, the student-athlete shall forfeit eligibility in all sports, unless he 

or she completes all degree requirements during the final two semesters or three quarters and is eligible to earn his or her baccalau-

reate degree on the institution's next degree-granting date. 

Question No. 21: May credit earned via credit-by-examination and advanced placement courses completed prior to initial full-time 

collegiate enrollment be used to meet the nine hour requirement? 

Answer: No. However, the credit earned may be used to satisfy the 27 semester hours or 40 quarter hours exception during the 

student-athlete's initial year of collegiate enrollment. Subsequent to initial full-time enrollment, credit earned while enrolled during 

a regular academic term via credit-by-examination and advanced placement courses may be used to meet either requirement. 

Question No. 22: Would a student-athlete who does not meet the nine hours requirement at the previous institution and transfers to 

the certifying institution before the next fall term be able to use degree applicable hours from the previous institution to meet the 27 

semester hours or 40 quarter hours exception even if those hours are not degree applicable at the certifying institution? 

Answer: Yes. Hours earned at the previous institution during the applicable regular academic year may be used to satisfy the 27 

semester hours or 40 quarter hours exception if they are considered degree applicable at either the previous institution or certifying 

institution. 

 


